Fysiotherapie bij een blessure aan de hamstring
De hamstringblessure van Arjen Robben is in het verleden breed uitgemeten in de media. Robben is niet de enige met recidiverende hamstringklachten. Uit het TNO Rapport Blessures in het Betaald Voetbal 2007 blijkt dat van alle blessures in de benen in 12% van de gevallen er sprake is van een hamstringblessure. Naast dat deze blessure vaak voorkomt, is er een grote kans op recidief letsel. In 16% van de gevallen gaat het na het hervatten van voetbal toch weer mis.
Wat gebeurt er precies bij een hamstringblessure?
De meeste hamstringblessures ontstaan tijdens de late zwaaifase van het looppatroon, waar de spier maximaal actief en op rek is. Hoe sneller iemand loopt hoe actiever de hamstrings zijn. De meeste hamstringblessures treden dan ook op tijdens het sprinten.
Er zijn een aantal factoren die de kans op het krijgen van een hamstringblessure vergroten:
- Verminderde kracht van de hamstring in verhouding tot quadriceps
- Spiervermoeidheid
- Slechte warming-up
- Eerdere hamstring blessure (grootste risico)
- Onvoldoende hersteld van eerdere (hamstring) blessure
- Inadequate rompstabiliteit (core stability)
- Inadequate kinetische keten (problemen elders in het lichaam b.v. lage rug of enkel)
Wanneer er een spierscheur optreed is het lichaam goed in staat dit te herstellen. Mits de juiste prikkels op het goede moment en gedoseerd worden gegeven zal dit afhankelijk van de grote van de spierschade resulteren in volledige sporthervatting in +/- 8 weken.
Waarom duur het herstel van de hamstringblessure ca. 8 weken?
Vanaf het moment dat de spier scheurt begint het herstel in 3 fasen.
1ste fase is de ontstekingsfase. Deze kenmerkt zich door pijn, mobiliteitsbeperking en krachtverlies. In deze fase is het zeer belangrijk dat het wondgebied niet wordt belast. Dus geen pijnprovocerende activiteiten.
Waarom duurt het herstel van de hamstringblessure ca. 8 weken?
De 2de fase is de fase waarin het wondgebied wordt gedicht met een ander type weefsel. Dit type weefsel is minder in staat de trekkrachten te weerstaan. Het is daarom van belang in deze fase gedoseerd de belasting op te voeren ivm de kans op recidief letsel van de spier.
In de 3de fase wordt weefsel steeds sterker. Hoewel deze fase tot wel 500 dagen na ontstaan kan duren, is het rond de 8ste week dat je weer volledig sporthervatting kan verwachten.
De revalidatie van de hamstringblessure!
Tijdens de revalidatie is het van belang in elke fase de juiste prikkels te geven om het weefsel optimaal te kunnen laten herstellen. Naast het herstellen van de lokale belastbaarheid van de geblesseerde spier is het in alle fases van belang om de zogenaamde factoren die een vergrote kans geven op het ontstaan van een blessure op te sporen. Een voorbeeld hiervan en hot item in de revalidatie is “core stability”. Het idee achter dit concept is dat wanneer de romp goed wordt gestabiliseerd door de rompspieren, de hamstrings een stevig en stabiel platform hebben om de krachten te geleiden. Wanneer deze rompspieren onvoldoende stabiliseren kan dit ervoor zorgen dat de hamstrings harder moeten werken. Dit harder werken vergroot de kans op het verkrijgen en/of onderhouden van een blessure. Voor een goed herstel en het verkleinen van de kans op recidief letsel is het dus belangrijk dat er een op maat gemaakt revalidatieprogramma opgesteld wordt.
Sport- en Revalidatie Centrum Kennemerland helpt je bij de revalidatie van hamstringblessures. Heb je hier vragen over? Neem dan gerust contact met ons op.