Liesklachten

Liesklachten Fysiotherapie Haarlem

Liesblessures behandelen met combinatie van fysiotherapie en manuele therapie

Een vaak voorkomende blessure in het voetbal is de liesblessure. Volgens onderzoek binnen het betaald voetbal is het één van de meest voorkomende spierblessures (TNO Rapport Blessures in het Betaald Voetbal, 2007).

De liesblessure is een verzamelnaam van pijnklachten rondom de liesregio, waarbij de binnenste bovenbeenspieren betrokken zijn (M. adductoren). De locatie van de pijn zegt echter weinig over de oorzaak van het probleem. Er zijn namelijk diverse structuren die betrokken kunnen zijn bij het ontstaan van een liesblessure, o.a. de heup, het SI-gewricht en de lendenwervels.

Er zijn verschillende oorzaken voor een liesblessure:

Verminderde stabiliteit

Om het lichaam goed te kunnen laten functioneren is het belangrijk dat er een balans is tussen de verschillende spieren. Spieren werken nooit geïsoleerd, maar altijd in combinatie met andere spieren, ook wel spierketens genoemd. Er is bijvoorbeeld een belangrijke relatie tussen de liesspieren en de schuine buikspieren, deze keten wordt de ‘anterior oblique system’ genoemd. Bij een verminderde spierfunctie van één spier kunnen de andere spier in de keten overbelast raken. De therapie zal zich dan niet primair moeten richten op het masseren van de liesspieren, maar op het oplossen van het problemen, namelijk het versterken van de schuine buikspieren.

Stijve gewrichten

Tijdens voetbal is er een optimale bewegelijkheid nodig van de wervelkolom, bekken, SI-gewrichten en de heup om te kunnen sprinten, schieten, slidings maken, etc. Kleine bewegingsbeperkingen en/ of gewricht blokkades kunnen er toe leiden dat bijvoorbeeld de lies overbelast wordt. Om het probleem te kunnen oplossen is het dus belangrijk dat deze bewegingsbeperkingen/ blokkades behandeld worden.

In de praktijk blijkt dat liesklachten vaak ontstaan door een combinatie van een verminderde stabiliteit en een beperkte bewegelijkheid van gewrichten. De therapie bestaat dan uit een combinatie van manuele therapie gericht op het normaliseren van de bewegelijkheid en een trainingsprogramma gericht op het optimaliseren van de stabiliteit.

Martijn Al, Orthopedisch Manueel therapeut, is bij Sport-en Revalidatiecentrum Kennemerland Haarlem gespecialiseerd in liesklachten. Voor vragen over dit onderwerp kun je contact opnemen met hem.